Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش روز سه شنبه ایرنا از پایگاه خبری میدل ایست نیوز، کوپ در این مطلب نوشته است: بسیاری فراموش کرده اند که اسامه بن لادن پیش از ۱۱ سپتامبر تا حد زیادی در جنوب صحرای آفریقا فعالیت می کرد. او در سودان «ارتش اسلامی شورا» را تشکیل داد و زمینه را برای ایجاد «یک شبکه واقعی تروریست جهانی موسوم به القاعده» فراهم کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همان جا بود که بن لادن خواستار «جهاد» علیه نیروهای غربی شد و قدرت صادرات تروریسم علیه اهداف آمریکایی از جمله حملات به سفارتخانه های ایالات متحده در کنیا و تانزانیا را پیدا کرد. به نظر می رسد تاریخ در حال تکرار شدن است، اما غرب درس های آن را فراموش کرده و بار دیگر تروریسم در حال تشدید در جنوب صحرای آفریقا را نادیده گرفته است.

عواقب چنین انکاری سنگین خواهد بود. سال ۲۰۱۹ یکی از اعضای وابسته به القاعده در کنیا نقشه ربودن هواپیما و اجرای حمله ای به سبک ۱۱ سپتامبر را در دست اجرا داشت. اگرچه حمله خنثی شد، اما ترس سایه افکنده بر جنوب صحرای آفریقا در پی تجدید حیات بی سابقه گروه های اسلام گرای افراطی وابسته به داعش باقی مانده است؛ گروه های تشکیل شده از میلیون ها عضو پیشین و آواره شده داعش که سعی دارند پایگاه های مختص خود را در شش کشور آفریقایی ایجاد کنند و سرزمینی به وسعت بلژیک را در اختیار دارند. آنچه که این ترس و نگرانی را تشدید می کند، هشدار کارشناسان درباره سال ۲۰۲۰ و قدرت گرفتن گروه های وابسته به داعش در آن است.

تاریخ در حال تکرار شدن است و به نظر می رسد محور داعش در آفریقا و نقاط داغ جدید در این قاره می توانند خیلی خطرناک تر از موارد گذشته در خاورمیانه باشند. داعش در آفریقا در مناطق فرامرزی قلمرو استراتژیکی ایجاد کرده و این تاکتیک امکان حملات و ناپدید شدن در مرزها را برای آن فراهم آورده که یعنی از دسترس همه کشورهای درگیر با آن که از فقیرترین و ناتوان ترین کشورهای جهان به ویژه در جنگ علیه داعش هستند، خارج است. برخی از نقاط داغ حتی نزدیک مراکز منابع طبیعی هستند که اگر ثروت آنها به یغما رود، می تواند به گسترش قابل توجه شبکه داعش و قابلیت های آن بیانجامد.

اگر غرب هر چه سریع تر در صدد اقدام برنیاید، یک شبکه داعشی قدرتمند با چندین پناهگاه امن در آفریقا برای حمله به غرب، یک نگرانی امنیتی قابل توجه خواهد بود. چهار منطقه اصلی هستند که می توان آنها را نقاط داغ در نظر گرفت.

نخست، منطقه آفریقای غربی است که چندین شورش داخلی در آن در جریان است. بیشترین نگرانی حاکمیت بوکوحرام است که در نیجریه، چاد، نیجر و کامرون حضور دارد. بوکو حرام از سال ۲۰۰۹ در زمان تلاش برای ایجاد خلافت خود و برکناری دولت نیجریه ۳۶هزار نفر را کشته و ۲.۵ میلیون غیرنظامی را آواره کرده است. بوکو حرام در دوران پس از ۲۰۱۰ با القاعده در مغرب اسلامی هماهنگ بود، اما در سال ۲۰۱۶ چند شاخه شد؛ یک انشعاب از آن همچنان به بیعت با داعش استان غرب آفریقا ادامه داده و انشعاب دیگر به ابوبکر شکائو وفادار مانده است.

منطقه تحت کنترل بوکو حرام زمانی به وسعت بلژیک بود، اما چند شاخه شدن گروه از قلمرو آن کاست. با این حال، این گروه هنوز حضور پررنگی در ایالت بورنو نیجریه و به چهار کشور دسترسی دارد. این موقعیت امکان ناپدید شدن در چاد را برای بوکو حرام فراهم آورده است. این گروه سال گذشته مهلک ترین حمله خود را با ۹۲ کشته انجام داد و همچنین به نیجریه نفوذ کرد و جان ۲۸ نفر را گرفت و ۸۰۰ خانه را ویران کرد و در کامرون، در یک حمله ۱۷ نفر را کشت. نیجریه قادر به مهار بوکو حرام نیست و بعید است که دیگر کشورهای فوق الذکر با توجه به حقارت نظامی و اقتصادی آنها، بتوانند با این گروه مقابله کنند.

ارتش نیجریه از بین ۱۳۸ کشور مورد بررسی در رتبه ۴۲ قرار دارد و رتبه سایر کشورها بالاتر از ۸۷ است. این کشورها همچنین در بین فقیرترین کشورهای جهان هستند و منابع مالی لازم برای مقابله با تروریسم را ندارند. از ۱۹۰ نهاد جغرافیایی بررسی شده، نیجریه و کامرون در رتبه ۱۴۱ و ۱۴۵ قرار گرفته اند و چاد و نیجر از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی رتبه ای پایین تر ۱۷۴ دارند. چاد از نظر نظامی به نیجریه نزدیک است، به تازگی رکود اقتصادی را پشت سر گذاشته و برای مقابله با کودتا مجبور به تکیه به فرانسه بوده است. چاد به هیچ وجه توانایی رسیدگی به مشکل داعش را نخواهد داشت و این در حالی است که مناطق نفت خیز جنوبی آن می توانند به یک منبع حیاتی درآمد بالقوه برای داعش تبدیل شوند.

دومین نقطه شورش در غرب آفریقا کشورهای مالی، بورکینافاسو و نیجر را درگیر کرده است. داعش در صحرای بزرگ یک «فضای غیر حاکمیتی» در نقطه تلاقی سه کشور «ناکام» را اشغال کرده است. با توجه به اینکه رتبه بندی مالی و بورکینافاسو از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی زیر ۱۶۵ و از نظر قدرت نظامی زیر ۹۶ است، این دو کشور هم توانایی ممانعت از شکل گیری یک پناهگاه امن قریب الوقوع برای داعش را نخواهند داشت.

سومین نقطه داغ داعش در شرق آفریقا به ویژه مرز شمالی موزامبیک با تانزانیا است. نیروهای وابسته به داعش در آنجا از سال ۲۰۱۷ تاکنون ۲هزار نفر را کشته و ۴۳۰هزار غیرنظامی را آواره کرده اند. در موزامبیک، داعش در استان آفریقای میانه «چهار جزیره گردشگری» و در تانزانیا، یک بندر در ایالت کابو دلگادو که دارای منابع عظیم طبیعی (ذخایر گاز طبیعی و یاقوت تقریبا به ارزش ۵۰ میلیارد دلار) است را اشغال کرده که اگر به بهره وری آن برسد، شبکه داعش به شدت ثروتمند خواهد شد. داعش از این موقعیت برای نفوذ به تانزانیا استفاده کرده و در حمله اکتبر ۳۰۰ جنگجوی داعشی به این کشور، ۲۰ نفر کشته شده اند. شرایط اقتصادی و نظامی موزامبیک و تانزانیا از نیجریه وخیم تر است که یعنی این دو کشور هم توانایی نابودی سومین پناهگاه احتمالی داعش را نخواهند داشت.

سرانجام، چهارمین پناهگاه امن داعش در جنوب صحرای آفریقا در حال احیاست و می تواند مهلک تر از همه قلمروهای این گروه شورشی باشد. داعش که مقر خود را در مرزهای کشورهای شکست خورده بنا کرده، از دسترس همه خارج است. با توجه به اینکه هیچ یک از کشورها در جنوب صحرای آفریقا قادر به مهار گسترش نفوذ داعش در یک منطقه غنی از منابع نیستند، غرب باید خیلی سریع تصمیم به اقدام بگیرد؛ در غیر این صورت، داعش توانایی های خود و گستره فعالیت های بین المللی خود را را افزایش خواهد داد. برای غرب و جامعه جهانی بهتر است درس های سودان را پیش از آنکه خیلی دیر شود، به یاد بیاورند.

برچسب‌ها سودان تروریسم گروه تروریستی داعش القاعده نیجریه خاورمیانه کامرون اسامه بن لادن بورکینافاسو چاد

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سودان تروریسم گروه تروریستی داعش سودان تروریسم گروه تروریستی داعش القاعده نیجریه خاورمیانه کامرون اسامه بن لادن بورکینافاسو چاد اخبار کنکور جنوب صحرای آفریقا بوکو حرام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۷۲۸۳۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بریتانیا بر لبه پرتگاه اقتصادی

سازمان همکاری و توسعه اقتصادی هشدار داد که اقتصاد بریتانیا در مسیر رشد اقتصادی کند پیش می‌رود، بنابراین از اکثر کشورهای همتای گروه هفت عقب خواهد ماند.

به گزارش ایسنا، بر اساس گزارش سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، تولید ناخالص داخلی بریتانیا در سال ۲۰۲۴ به میزان ۰.۴ درصد افزایش خواهد یافت که رشد کمتری نسبت به سایر اقتصادهای گروه هفت به غیر از آلمان را نشان می‌دهد، البته این رقم قبل از ثبت رشد یک درصدی در سال ۲۰۲۵ است.

این رقم عملکرد اقتصاد مالی محافظه‌کاران را نشان می‌دهد و ریشی سوناک آینده سیاسی خود را قبل از انتخابات عمومی در خطر می‌اندازد.

البته آخرین پیش‌بینی سازمان همکاری و توسعه اقتصادی برای رهبر محافظه‌کاران دردسر بیشتری ایجاد کرده است و نشان می‌دهد که محافظه‌کاران در مدیریت مالی بریتانیا مناسب عمل نکردند.

تورم امسال بریتانیا ۲.۷ درصد خواهد بود که بالاترین نرخ تورم در میان کشورهای گروه هفت خواهد بود و این در حالی است که سازمان همکاری اقتصادی و توسعه پیش‌بینی رشد اقتصاد بریتانیا در سال جاری را از ۰.۷ درصدی که در فوریه پیش‌بینی کرده بود به ۰.۴ درصد کاهش داد.

انتظار می‌رود که فقط آلمان در میان اقتصادهای پیشرفته گروه هفت که شامل کانادا، فرانسه، ایتالیا، ژاپن و ایالات‌متحده است، عملکرد بدتری داشته باشد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برنامه و پیش‌بینی: نبرد سقوط لیگ با حضور چهار تیم
  • هراس نتانیاهو از صدور حکم بازداشت/ اسرائیل منتظر تحولات در جبهه‌های همزمان است
  • روزنامه جمهوری اسلامی: طالبان مشغول پاکسازی قومی و شیعه‌کشی است؛ ایران هم سکوت می‌کند
  • گروگان‌های طالبان که درباره‌شان نشنیده‌اید / چرا آمریکا ۸۰۰ پایگاه نظامی در سرتاسر دنیا دارد؟ / چرا کشور‌ها به جنگ با یکدیگر می‌روند؟ / چگونه داعش به وجود آمد؟
  • پیش‌بینی مشاور بایدن: اوکراین سال آینده به روسیه ضد حمله می‌زند
  • بریتانیا بر لبه پرتگاه اقتصادی
  • چرا تل‌آویو یک گلوله هم به سمت یمن شلیک نکرده است؟
  • داعش در افغانستان به طور جدی سرکوب شده است
  • طالبان: حضور داعش در افغانستان به صفر نزدیک شده است
  • پروژه جدید واشنگتن برای ادامه اشغالگری در خاک سوریه / حمایت ویژه از هسته‌های مخفی داعش برای توقف حملات نیروهای مقاومت علیه آمریکایی‌ها + نقشه میدانی و عکس